Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is karaat goud?

Wat is karaat goud?

wat is karaat goud sieraden blog

Als je op zoek bent naar een mooi gouden sieraad kom je vanzelf de term ‘karaat’ tegen. Karaat wordt afgekort met de letter K. Het is de eenheid waarin het goudgehalte wordt aangeduid. Dus hoe hoger het aantal karaat, hoe beter het goud? Ja. En nee. Het ligt eraan wat voor jou belangrijk is. Laten we wat dieper in goud duiken.

Hoe wordt karaat berekend?

Eén karaat staat voor 1/24 puur goud. Heb je een ring van 24 karaat, dan is het van 100 procent (24/24) puur goud. Theoretisch gezien dan. Het is in de praktijk ietsje minder. Bij 14 karaat is het sieraad dus van circa 58 procent puur goud (14/24).

In sommige landen rekent men ook wel met fijnheid of ‘fineness’. De fijnheid is de hoeveelheid goud per 1000 delen. Heb je een fijnheid van 750, dan zijn dat 750 delen puur goud van de in totaal 1000 delen edelmetaal. Omgerekend naar puurheid is dit 75% en dus 18 karaat. Deze eenheid zie je terug in de stempels op sieraden.

Dit is een handig overzicht van karaat, puurheid en fijnheid.

GehaltePuurheidFijnheid
8 karaat8/2433.3%333
9 karaat9/2437.5%375
10 karaat10/2441.7%417
12 karaat12/2450.0%500
14 karaat14/2458.3%583
18 karaat18/2475.0%750
20 karaat20/2483.3%833

Wat zit er in ‘goud’?

Goud is populair, want het is duurzaam, veelzijdig, behoudt zijn glans en reageert niet met zuurstof. Maar puur goud is niet geschikt om sieraden mee te maken. Het is te zacht en blijft niet in model. Daarom wordt het gemengd met metalen zoals zilver, koper of palladium. Dit wordt gedaan door het te verhitten tot het vloeibaar is en dan te mengen. Dit proces heet legeren.

Goud kan dus o.a. worden gelegeerd met koper en/of zilver. Door de verhoudingen van het zilver en koper aan te passen kun je verschillende tinten creëren. Denk aan lichtgeel, donkergeel, rosé en rood. Licht geelgoud verkrijg je door alleen te mengen met zilver, en rosé goud door vooral te combineren met koper. Alles ertussenin is een combinatie in verschillende verhoudingen. Witgoud verkrijg je door te legeren met palladium en zilver. Voor een nog lichtere kleur worden witgouden sieraden vaak gerodineerd: voorzien van een laagje rodium.

Officieel goud

Zoals je hebt gezien, heeft een sieraad van 9 karaat goud een lager goudgehalte dan een sieraad van 18 karaat goud. Namelijk de helft minder (9/24 versus 18/24). In Nederland wordt vooral gewerkt met 14 karaat en wordt het edelmetaal met dat gehalte pas goud genoemd. Een ring van 9 karaat is dus net zoals 14 karaat een goudlegering, maar is de samenstelling niet ‘genoeg’ om als goud door te gaan. Dit is niet overal zo. In Duitsland wordt veel gebruikgemaakt van 8 karaat en in Engeland is 9 karaat een van de standaarden. In de Verenigde Staten en Australië spreken ze van goud bij een gehalte van 10 karaat.

Voordelen 9 karaat

Hoe puurder het goud, hoe zachter het is. Daarom wordt er buiten Nederland ook graag gewerkt met een gehalte van 8, 9 of 10 karaat. Over het algemeen zal een ring van 9 karaat zal minder snel krassen krijgen of verbuigen dan een ring van 18 karaat. Deze stevigheid maakt ook dat een sieraad van 9 karaat lastiger is om te bewerken.

Een ander verschil is de tint. Hoe hoger het goudgehalte, hoe geliger en verzadigder de goudkleur is. Sieraden van 9 karaat zijn dus lichter van kleur dan sieraden van 18 karaat. Je zou verwachten dat de kleur van 9 karaat ook lichter is dan van 14 karaat goud. In de praktijk zie je dit verschil niet altijd. Dat komt omdat de tint afhankelijk is van de gebruikte legering en 9 karaat haar warmte haalt uit de combinatie met koper. Sieraden van 9 en 14 karaat goud zijn daarom prima te combineren. In Nederland is het lichtere goud gemiddeld populairder dan het donkere goud, omdat de meeste mensen een lichte huid hebben.

Sieraden van hoge goudgehaltes zijn populair in Zuid-Europa, Zuid-Amerika, India en andere Aziatische landen. Houd je van de verzadigde gele kleur, zoek je waardevolle items om in te investeren, of kleurt het gewoonweg super bij je getinte of donkere huid, dan kun je beter kiezen voor een sieraad van een hoog goudgehalte.

Sieradenmeisje verkoopt om meerdere redenen veel ringen van 9 karaat. Het biedt een uitstekende kwaliteit, zowel qua stevigheid als krasbestendigheid. Daarbij is het door het lagere goudgehalte voordeliger. We willen ook graag sieradenmeisjes met een kleiner budget aan mooie kwaliteitssieraden helpen. Met 9 karaat goud kan dit zonder ergens op in te hoeven leveren.

We hopen je zo te helpen met je keuze uit onze vintage collectie. Heb je nog vragen? Stuur ons gerust een berichtje! We vinden het leuk om van je te horen.

Sieradenmeisje Google reviews 2024
betaalmethoden sieradenmeisje webshop

© 2024 Sieradenmeisje