Ga naar de inhoud
Home » Blog » De robijn

De robijn

de robijn informatie en werking blog

Sieradenmeisjes uit de maand juli hebben een van de bekendste edelstenen als geboortesteen: de robijn. Robijn is ook de edelsteen van het veertigjarige huwelijk. Iedereen kent deze rode schoonheid wel. Wil je meer weten over de robijn? We vertellen je over de bijzondere kenmerken, zijn rode kleur en kleurverschillen, beroemde robijnen en waar deze prachtige edelsteen vandaan komt.

Zit je meer in een spirituele flow, en wil je weten hoe robijn jouw geestelijk of lichamelijk zou kunnen helpen? Lees dan over de werking van robijn.

Robijn of saffier?

Robijn is rood en saffier is blauw, toch? Klopt! Maar verder verschillen ze weinig van elkaar. Robijn en saffier zijn allebei een korund. Ze vallen onder de ‘korundgroep’ van de edelstenen. Korund komt in vele kleuren voor, waarvan de rode varieteit robijn wordt genoemd. Je hebt de korund ook in het blauw, geel, oranje, groen, roze, paars en zwart. Een korund in al deze andere kleuren is een saffier.

robijn of saffier

Ruby, ruby, ruby

De robijn dankt de naam dan ook aan de rode kleur. Het komt van ‘rubens’, wat rood betekent in het Latijn. Pas rond 1800 ontdekte men dat robijn samen met saffier tot de korundgroep behoort. Daarvoor noemde men de rode spinel en de granaat ook robijn.

De rode kleur verschilt in tint per vindplaats van de robijn. Maar je kunt de vindplaats er niet altijd uit afleiden, omdat er per afzetting ook weer kleurverschillen zijn. De meest gewilde kleur is de zogeheten duivenbloedkleur: zuiver rood met een lichte blauwe zweem. De kleurverdeling in de steen is vaak ongelijk, streperig of vlekkerig. De kleur dankt de robijn aan de stof chroom. Blauwe tinten zijn afkomstig van ijzer. Ruwe robijnen zien er dof uit, maar als ze geslepen worden, glanzen ze bijna net als diamant.

HarDer, hardst

Robijn heeft hardheid 9 op de schaal van Mohs. Robijn en saffier zijn op diamant na het hardste mineraal. Hierna komt topaas, maar de robijn is wel zeven keer zo hard als de topaas. De edelsteen heeft vrij veel insluitsels. Dit doet niet af aan de kwaliteit en is juist een garantie van echtheid. De insluitsels zoals mineralen, spanningsspleten, groeistructuren, kanaaltjes of andere holten, zijn vaak een aanwijzing voor de vindplaats van de robijn.

Beroemde robijnen

De robijn is een van de duurste edelstenen. Grote robijnen zijn zelfs zeldzamer dan vergelijkbare diamanten. De grootste slijpwaardige robijn woog 400 kt en werd gevonden in Myanmar. Andere beroemde robijnen zijn Edward’s Ruby (167 kt) in het British Museum of Natural History in Londen, de Reeves-sterrobijn (137,7 kt) in het Smithsonian Institution in Washington, de Long-sterrobijn (100 kt) in het American Museum of Natural History in New York en de Vredesrobijn (43 kt), die Peace Ruby wordt genoemd omdat hij werd gevonden aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

rode robijn edelsteen

Op zoek naar robijn

De belangrijkste vindplaatsen van de robijn zijn Myanmar, Thailand, Sri Lanka en Tanzania.

Myanmar

Al eeuwen wordt robijn ontgonnen in Opper-Myanmar in de buurt van Mogok. De robijnvoerende laag ligt hier enkele meters onder het oppervlak. Maar slechts 1 procent van de productie is geschikt als sieraad en grote stenen zijn erg zeldzaam. De kleur wordt ‘duivenbloed’ genoemd. Dit zijn de meest waardevolle robijnen die er zijn.

Thailand

Ze worden gewonnen ten zuidoosten van Bangkok in het district Chanthaburi. Ze komen uit een kleiachtig puin, in schachten tot wel acht meter diep. Thaise robijnen hebben vaak een zweem van violet en bruin.

Sri Lanka

Op dit eiland onder India, liggen de afzettingen in het zuidwesten, in het gebied Ratnapura. Ook worden hier robijnen gevonden uit grind en zand van het rivierbed. Deze robijnen zijn lichtrood tot framboosrood.

Tanzania

Sinds de jaren 50 wordt in Noord-Tanzania een groene steen (zoisietgesteente) gewonnen met grote, ondoorzichtige robijnen. Deze worden voornamelijk als decoratie gebruikt, omdat de robijnkristallen zelden transparant en slijpwaardig zijn. Bij de Umba-rivier in het noordoosten van het land komen wel robijnen van edelsteenkwaliteit voor. Deze hebben een roodbruine of violette tint.

Minder belangrijke afzettingen vind je in Afghanistan, Australië, Brazilie, Guinea, Cambodja, India, Kenia, Madagascar, Malawi, Nepal, Pakistan, Zimbabwe, Tatsjikistan, de Verenigde Staten en Vietnam. Kleine robijn-afzettingen komen ook voor in Zwitserland (Tessin), Noorwegen en Groenland.

To ruby or not to ruby

Er zijn veel imitatie robijnen op de markt. Vooral glasimitaties en doubletten met een deel granaat erop en een deel van glas eronder. Of een combinatie van natuurlijke saffier en een deel synthetische robijn. Robijn kent ook veel verwarrende benamingen. Zo spreekt men over balasrobijn (spinel), kaaprobijn (pyroop) en siberische robijn (toermalijn).

Sinds het begin van de twintigste eeuw bestaan er synthetische robijnen van edelsteenkwaliteit. Deze zijn in chemische, fysische en optische eigenschappen gelijk aan natuurlijke robijnen. Ze zijn vaak wel te herkennen aan verschil in insluitsels. Of doordat ze, in tegenstelling tot natuurlijke robijnen, kortgolvig ultraviolet licht doorlaten.

Kenmerken

Kleur: rood in verschillende tinten
Streep: wit
Hardheid: 9
Soortelijk gewicht: 3,97-4,05
Splijting: geen
Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Fluorescentie: sterk, karmijnrood
Chemie: Al₂O₃ aluminiumoxide

Bron: Schumann, Walter. (2105). Gids van edel- en sierstenen (15e druk). Utrecht: Kosmos Uitgevers.

Werking van robijn

Al eeuwenlang worden robijnen en andere edelstenen gebruikt voor hun spirituele krachten. Ze zouden geluk brengen, goede karaktereigenschappen stimuleren of juist slechte gewoontes verhelpen. Daarbij zouden edelstenen de lichamelijke gezondheid kunnen verbeteren. Dit idee stamt uit de tijd dat er nog geen medicijnen voorhanden waren. Mensen leefden dichter bij de natuur en maakten gebruik van planten, kruiden… en edelstenen! Door het dragen of opleggen van robijn zou je kunnen profiteren van zijn bijzondere werking. Of je in krachten van edelstenen gelooft of niet; we delen graag wat er gezegd wordt over werking van de robijn.

Spirituele Kenmerken

Geboortesteen: Juli
Huwelijkssteen: 40 jarig huwelijk
Chakra’s: Basis chakra (1e) Hart chakra (4e)
Sterrenbeelden: Ram, Kreeft, Leeuw, Schorpioen, Boogschutter
Planeet: Zon
Element: Vuur

Kerneigenschappen van robijn

Integriteit, toewijding, geluk, kracht, passie, enthousiasme, geven, inspiratie, energie en leiderschap.

Lichamelijke voordelen

De energie van de robijn is intens en levendig. Het is een mooie steen voor de 1e charkra omdat het het instinct tot overleven stimuleert. Robijn is ook effectief voor energetische stimulatie van de hart chakra, want ze versterkt het hart zowel fysiek als emotioneel. Het verbetert uithoudingsvermogen, levendigheid en kracht, op momenten dat je daar meer van nodig hebt. Als je een laag energiepijl hebt, zou de edelsteen helpen tegen ontsnappende energie én tegen het opheffen van blokkades. Robijn brengt balans door beweging te creëren en energie vrijer te laten stromen. Het zou een goede edelsteen zijn om geblokkeerde energieën in het voortplantingssysteem op te heffen en om balans te brengen in de bloedsuikerspiegel.

Geestelijke voordelen

Robijn is de steen van de nobelheid. De steen brengt liefde, zelfverzekerdheid, loyaliteit en moed. Ze stelt je in staat meer lief te hebben en moedigt je aan om geluk na te jagen. Het helpt je negatieve gedachten te verminderen en negatieve patronen te doorbreken. De steen heeft dan ook een beschermde werking. Niet alleen voor invloeden vanuit je eigen gedachten, maar ook voor invloeden en omstandigheden van buitenaf. Robijn staat ook voor devotie: ze helpt je met liefde anderen te helpen, bij te staan en service te verlenen. Gedreven door je eigen goedheid. Daarbij zorgt robijn ervoor dat je je rust kunt pakken en ook daadwerkelijk ontspant, wanneer je dat nodig hebt.

Extra bonus

  • Brengt spirituele wijsheid
  • Beschermt tegen stress
  • Bevordert weelde en welzijn
  • Stimuleert lucide dromen
  • Voedt creativiteit

Ringen met robijn

Wil je een sieraad met robijn? Bekijk onze collectie aan ringen met robijn of oorbellen met robijn.

Sieradenmeisje Google reviews 2024
betaalmethoden sieradenmeisje webshop

© 2024 Sieradenmeisje