Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is mijn geboortesteen?

Wat is mijn geboortesteen?

wat is mijn geboortesteen blog met overzicht

Jullie zijn dol op geboortestenen! Dat bleek uit onze poll. Want 86% van de sieradenmeisjes geeft aan een sieraad met geboortesteen te dragen of hiernaar op zoek te zijn. Logisch ook, want geboortestenen maken je sieraad mooi persoonlijk. Alleen zegt maar 59% van jullie te weten wat je geboortesteen is. De hoogste tijd dus om hier eens verder in te duiken! Ik vertel je graag meer over het wonderlijke fenomeen van de geboortesteen. Wat is een geboortesteen? Waar komt het eigenlijk vandaan? En natuurlijk wat die van jou is!

De oorsprong van geboortestenen

edelstenen op de borstplaat van aaron - oorsprong geboortestenen
Borstplaat van Aaron

De geschiedenis van de geboortesteen is helemaal te herleiden tot het boek Exodus, het tweede boek van de Bijbel. Daarin wordt een borstplaat (een religieus kledingstuk) van Aaron beschreven, dat is versierd met twaalf edelstenen in gouden filigraan. Deze edelstenen in vier rijen van drie stuks, stonden voor de twaalf stammen van Israel.

Later werd in de geschriften van Flavius Josephus (1e eeuw na Christus) en St. Hiëronymus (5e eeuw na Christus) het verband gelegd tussen deze borstplaat met edelstenen en de twaalf tekens van de dierenriem. Het idee ontstond dat je voor elk sterrenbeeld een edelsteen moest bezitten, zodat je de juiste steen kon dragen tijdens de periode van bijbehorende sterrenbeeld. Dat lijkt op de traditie uit de Indiase astrologie (ook wel Vedische of Hindu astrologie), waarbij men een bepaalde edelsteen draagt op basis van hun huidige gezondheid en uitdagingen in het leven.

Het moderne idee van edelstenen per geboortemaand is echter terug te leiden tot de 18e eeuw, toen de Joodse handelaren in edelstenen zich vestigden in Polen.

Wat is een geboortesteen?

Een geboortesteen is dus de edelsteen van de maand waarin je bent geboren. Elke maand heeft een andere geboortesteen en vaak ook meerdere. Daar kom ik straks op terug. Elke geboortesteen heeft haar eigen unieke schoonheid en eigenschappen. Dat maakt de edelsteen van jouw maand persoonlijk en betekenisvol. Geboortestenen zijn dan ook een populair verjaardagscadeau!

Overzicht van geboortestenen

geboortestenen ovezicht per maand

Januari – Granaat
Februari – Amethist
Maart – Aquamarijn
April – Diamant
Mei – Smaragd
Juni – Maansteen, parel en alexandriet
Juli – Robijn
Augustus – Peridoot
September – Saffier
Oktober – Opaal en toermalijn
November – Citrien en topaas
December – Tanzaniet, turkoois en blauwe topaas

Huh, meerdere geboortestenen?

Ja, sommige maanden hebben twee geboortestenen. Juni en december hebben er zelfs drie! Ik kan me voorstellen dat het verwarrend kan zijn. De belangrijkste reden voor het hebben van meerdere geboortestenen is dat sommige edelstenen zeldzaam zijn geworden. Dat is lastig wanneer een fabrikant of sieradenmerk een collectie met geboortestenen wil verkopen, maar enkele van deze edelstenen moeilijk verkrijgbaar zijn. Daarbij kan deze schaarste de prijs flink opvoeren. Voor spelers die doen aan massaproductie is dat onbegonnen werk. Daarom is er gekozen voor passende edelstenen die vaker voorkomen. In de uiterste gevallen wordt zelfs gekozen voor cubic zirkonia stenen in de kleur van geboortestenen. Ideaal voor grote producties en perfect om de prijs voor elke maand gelijk te houden. Maar dat is niet wat we willen, toch?

Ook kan jouw maand meerdere geboortestenen hebben, omdat er verschillen zijn per land. Als je het wereldwijd bekijkt, krijg je deze samengestelde lijst met geboortestenen. Sommige edelstenen zijn de “originele” geboortestenen, volgens de overleveringen. Andere edelstenen zijn in het jaar 1912 vernoemd tot geboortesteen. Toen stelde de National Association of Jewelers (Jewelers of America) een moderne lijst samen van geboortestenen.

Januari – Granaat
Februari – Amethist
Maart – Aquamarijn, bloedsteen
April – Diamant, witte topaas, kristal en zwarte diamant
Mei – Smaragd, tsavoriet, chrysopraas
Juni – Maansteen, parel en alexandriet
Juli – Robijn, carneool
Augustus – Peridoot, sardonyx, spinel
September – Saffier, lapis lazuli
Oktober – Opaal, toermalijn
November – Citrien, topaas en gele topaas
December – Tanzaniet, turkoois, blauwe topaas, lapis lazuli en blauwe zirkoon

De meeste sieradenmeisjes kunnen dus kiezen! Dat kun je doen op basis van de bekende werking van de edelsteen. Of misschien nog wel belangrijker… de steen die jouw hart sneller doet kloppen.

Geboortesteen sieraden

Je weet nu welke edelsteen jouw geboortesteen is. In latere blogs zal ik verder ingaan op elke specifieke geboortesteen. Ze hebben allemaal hun eigen bijzondere schoonheid en verschillende fysische eigenschappen. Daarbij zouden ze spiritueel gezien specifieke geneeskrachtige eigenschappen hebben. Zowel fysiek als mentaal. Of je daarin gelooft of niet, je vindt het misschien wel leuk om te weten.

Sieradenmeisje doet haar best een gevarieerde collectie aan vintage sieraden voor je samen te stellen. Hieronder vind je het actuele aanbod aan gouden ringen met geboortesteen edelstenen. We hebben niet altijd van elke edelsteen een vintage ring beschikbaar. Vooral de zeldzamere geboortestenen zijn lastig te krijgen en ook snel weer verkocht. Maar misschien is dit jouw lucky day en zit jouw perfecte gouden ring met geboortesteen ertussen!

Ringen met geboortesteen

Januari – Ring met granaat
Februari – Ring met amethist
Maart – Ring met aquamarijn
April – Ring met diamant
Mei – Ring met smaragd
Juni – Ring met parel, Ring met maansteen
Juli – Ring met robijn
Augustus – Ring met peridoot
September – Ring met saffier
Oktober – Ring met opaal
November – Ring met citrien, Ring met topaas
December – Ring met topaas, Ring met tanzaniet

My Birthstone (14 karaat goud)

Sieradenmeisje heeft een eigen collectie geboortesteen ringen! Deze ringen zijn handgemaakt van 14 karaat goud. Dit leuke minimalistische model past altijd bij je collectie en heeft een facetgeslepen edelsteen van jouw geboortemaand. Shop My Birthstone.

Sieradenmeisje Google reviews 2024
betaalmethoden sieradenmeisje webshop

© 2024 Sieradenmeisje